Let's cruise to Hamburg

 
Nieuwsgierig wat je allemaal kunt doen tijdens het grootste cruisefestival ter wereld? Wij zijn net terug van de Hamburg Cruise Days en vertellen graag wat wij hebben beleefd en waarom dit event echt een must is als je een cruiselover bent of als je gewoon gek bent op de maritieme wereld. En ehhh de stad is sowieso te gek en meer dan een bezoek waard, maar daar vertellen we in een andere blog over. 

Hamburg Cruise Days

Eén keer in de  twee jaar vinden de Hamburg Cruise Days plaats, in het Duitse Hamburg. Niet gek als je je bedenkt dat deze stad een indrukwekkende reputatie heeft als cruiselocatie. In 2016 deden 171 schepen met meer dan 710.000 passagiers de haven aan (dit was een nieuw cruiserecord voor de stad). En dit jaar verwachten ze ongeveer 200 schepen met circa 800.000 passagiers. De Hamburg Cruise Days helpen hier zeker aan mee. En omdat er rondom dit festival ook heel veel andere activiteiten plaatsvinden, gingen wij een kijkje nemen bij de zesde editie… 

Magie op het water

Ook al zijn wij geen cruisefans in hart en nieren, het was zeer indrukwekkend om zoveel cruiseschepen (dit jaar waren het er een recordaantal van 11, waarmee het gelijk het grootste cruisefestival ter wereld was) in één haven te zien. De ‘Grand Parade’ op zaterdagavond was toch wel de klapper! Meerdere cruiseschepen namen hier aan deel en werden begeleid door super veel andere boten van allerlei formaten. Op de achtergrond een vuurwerkspektakel en de blauwe uitgelichte haven. Wij keken de parade bij de Landungsbrücken. Een gezellig gedeelte met kleine tentjes waar je kunt snacken, waar souvenirshops zijn en je een perfect uitzicht op het water hebt. Achteraf hoorden we dat je de lekkerste vissandwich kan eten bij Brug 10, die plek hebben wij helaas gemist… 

Blue Port

Tijdens de Hamburg Cruise Days worden heel veel objecten in en rondom de haven blauw opgelicht: torens, terminals, kades, kranen, aanlegsteigers, schepen etc. Dit lichtkunstproject met de naam Blue Port, van artiest Michael Batz, zie je elke avond en zorgt voor een mooie extra. Wij waren op vrijdagavond vooral blauw van de kou (het regende heel erg), maar konden zaterdagavond wel genieten van het leuke effect.  

Speicherstad

Dit is het gebied bij de haven en ligt aan de rivier de Elbe. Er is ontzettend veel om te zien, maar wij waren vooral geïmponeerd door Speicherstad. Dit is  's werelds grootste complex aan historische pakhuizen, 26 hectare, en ligt echt in het hart van de Haven. Waardevolle goederen als koffie, thee, kruiden, tabak en meer recent kleden, werden opgeslagen achter de muren van deze gebouwen. Tegenwoordig zijn er veel bedrijven gehuisvest zoals het Nederlandse ‘Joop van den Ende theaterproducties’. 


Met beide benen op de grond

Blijf je liever aan wal dan wegdromen over het water? Dat kan! Ook aan land was van alles te zien en te doen. Er zijn bijvoorbeeld vijftien thema-eilanden waar o.a.  cruisemaatschappijen zich presenteerden met bijvoorbeeld ‘dinner in the sky’ (Hapag Lloyd) of waar je lekker wijnen kon proeven en tapas eten (Rioja Gourmet Terrassen). Verder hebben wij voornamelijk genoten van heel veel entertainment en hebben we de maritieme markt in Speicherstadt bezocht. 

Wat ons betreft kun je alvast een plek reserveren in je agenda voor de zevende editie in 2019! Hamburg Cruise Days is zeer de moeite waard en een origineel weekend weg...

Reactie schrijven

Commentaren: 0