INTERIEURTRENDS 2017 DEEL 1: LUXURY LIVING

Leopold Vienna

 

Ook dit jaar hebben wij ons weer verdiept in de interieurtrends en ontwikkelingen voor volgend jaar. We deden volop inspiratie op tijdens beurzen, lezingen en gesprekken met trendwatchers. Welke kleuren bepalen deze winter onze interieursfeer? Wat hangen we aan de muur? Blijven de ronde tafeltjes staan of wordt het toch weer vierkant? Kortom what’s hot and what’s not?  Wij zetten het voor je op een rijtje. 

 

luxere interieurs

Trendwatchers, zoals Hilde Francq, kijken onder andere naar de sociologie om de trends voor de toekomst te kunnen vaststellen. Zo heeft de crisis ervoor gezorgd dat mensen geborgenheid en veiligheid in hun huis wilden. Er werd veel gekozen voor lichte kleuren en zachte materialen. Nu de economie weer wat aantrekt, gaat deze interieurtrend veranderen. Het interieur wordt rijker, luxer en volwassener. Alles mag meer geld kosten. Denk aan de stijl van de Residence en Eigen Huis & Interieur. Ook het tuinmeubilair wordt luxer met complete sofa’s. Volgens Gaby Fecken van Gestel, van HEMELSby, neemt ook de Scandinavische woontrend een volwassenere vorm aan. In het Scandinavische interieur komt al steeds meer blauw terug, bijvoorbeeld door ton sur tun: verschillende tinten van dezelfde kleur gecombineerd. Begrippen als avantgardisch, Great Gatsby en dagdromen passen bij deze nieuwe trend.

 

Van lichte kleuren en zachte materialen
Van lichte kleuren en zachte materialen
Naar donkere kleuren en luxe materialen
Naar donkere kleuren en luxe materialen

interieur met een knipoog

Het interieur wordt volwassener, maar nog wel speels met een knipoog. Op de Maison et Objet in Parijs was dit al te zien en ook interieurstylist Marie-Gon vertelde ons erover: Maak je interieur minder serieus door schaaktafels of een biljarttafel te plaatsen of voeg spelelementen en gekke kleuraccenten toe. Durf ook aan de slag te gaan met verf. Verdeel je muur in kleurvlakken of verf juist alleen je kozijnen. 

 

Bron: INT2 Architecture
Bron: INT2 Architecture
Bron: Elle Deco
Bron: Elle Deco
Bron: Casa vogue brasil
Bron: Casa vogue brasil

Bron: Domaine
Bron: Domaine
Bron: designmeubels
Bron: designmeubels
Bron: Lakasmuveszet
Bron: Lakasmuveszet

kleuren

Wit, grijs en lichthout worden vervangen door donkergroen, okergeel, donkerblauw en bordeauxrood. Aardse tinten, zoals Terracotta passen hier mooi bij. Het interieur krijgt daardoor een luxe en klassieke uitstraling. Ook donkerbruin wordt een belangrijke kleur in 2017. Om je interieur niet saai te maken, is het leuk als je deze warme kleuren mixt met koele kleuren. Zo kun je donkergroen, olijfgroen en donkerblauw heel mooi combineren met citroengeel. Christel van Bragt van Amazona krijtverf noemt urban jungle als de trend die ingezet is in 2016 maar floreert in 2017. Veel grote planten, groene stoffen en groentinten om de muur mee te verven. 

 

Bron: Dot & Bo
Bron: Dot & Bo
Bron: Andrew Hector
Bron: Andrew Hector

© Amazona
© Amazona
© Amazona
© Amazona

materialen

De materialen worden rijker en ruwer. Denk hierbij aan geborsteld metaal, aardewerk, rijk natuursteen en keramiek. Glimmende materialen, zoals koper, worden vervangen door matte, geborstelde en verweerde varianten. De stoffen worden vooral luxer. Hier gaat het vooral om de zachte rijke stoffen, zoals fluweel of schapenvachten; stoffen die je als het ware omarmen. 

 

Van glimmende materialen:

 

Naar matte, geborstelde en verweerde varianten:


© House Doctor                                                                                             © Zilverstad                      

Bron: Pinterest
Bron: Pinterest
© Esta home
© Esta home

fluweel

Bron: Domaine
Bron: Domaine
Bron: Worthing Court
Bron: Worthing Court
Bron: Jonas Ingerstedt photography
Bron: Jonas Ingerstedt photography

vormen

In 2015 en 2016 zagen we veel ronde en ovale vormen in het interieur. Ronde bijzettafeltjes, vloerkleden, vazen, tafels, poefjes, enz. De ronde vormen blijven in 2017, alleen dan meer organisch. Deze organische vormen zie je vooral terug in tableware. De kunstvorm wabi sabi past hier mooi bij: de schoonheid van imperfectie. Alles wordt natuurlijker en minder perfect.

 

© Amaï Saigon
© Amaï Saigon
© Serax
© Serax
© Serax
© Serax

©1213 Kumbayastreet
©1213 Kumbayastreet
© House Doctor
© House Doctor

Kortom het interieur wordt gevuld met luxe. Donkere kleurtinten, rijke materialen en organische vormen staan hierbij centraal. Maar er zit ook nog een speelse kant aan, een knipoog. Bijzettafels met schaakborden of speelse kleurvlakken op de muur. In de volgende blog lees je de tegenhangende trends, zoals de fade- en retreattrend. Hier gaat het meer om de zachte kleuren, zoals pasteltinten.

 

Door: Maika

share:

Reactie schrijven

Commentaren: 0