6X FOODTRENDS VAN HET NAJAAR

Leopold Vienna

 

Streetfood in restaurants en een bakseizoen vol home baked tulbanden: dit zijn de smakelijkste foodtrends volgens foodbloggers, de kookboeken-scene én Google. Aan tafel!*

 

*Dit artikel werd eerder geplaatst in Stek Magazine editie 06-2016

 

 

1 Brunch all day, every day

De traditionele dagindeling met ontbijt, lunch en diner vervaagt. In New York is de brunch-cultuur al veel langer populair, maar ook hier lijkt brunchen het nieuwe ontbijt en lunchen te worden: all day breakfast. Zelf organiseren? Denk aan toast met een gepocheerd eitje, cherrytomaten en babyspinazie of ga op de zoete toer met cinnamon rolls en pannenkoeken. Natuurlijk mag een goede kop ‘slow’ koffie of thee – ook een trend – daarbij niet ontbreken. Koop het liefst koffiebonen en maal ze zelf voor de beste smaak. Bijvoorbeeld met de keramische Brazil Coffee Grinder van CrushGrind. Liever de snelle methode maar toch goede kwaliteit? Het Italiaanse Caffè Corsini heeft naast single origin koffiebonen en gemalen koffie ook dezelfde koffie verkrijgbaar in andere vormen zoals pads, capsules en ESE-servings. Voor elke zetmethode de lekkerste single origin koffie.

 

Op de boekenplank: All-day breakfast, Denise Kortlever (Spectrum)

 

©Bredemeijer | www.bredemeijer.nl
©Bredemeijer | www.bredemeijer.nl

2 Hip en healthy versus Heel Holland Bakt

De afgelopen periode zagen we grote contrasten in foodie-land: van hippe foodbloggers met boeken over healthy superfoods tot de overweldigende taarten in tv-programma’s als Cake Boss en Heel Holland Bakt. Met het bakseizoen in aantocht wint deze laatste groep het toch een klein beetje: de oven kan weer aan! Volgens de meest populaire zoekopdrachten op Google en Pinterest komen ouderwetse comfort food gerechten zoals grootmoeders tulband en wentelteefjes helemaal terug. Maar ook de mierzoete Gender Reveal-taart met roze of blauwe binnenkant zoeken we steeds vaker online op.

 

Op de boekenplank: Bakken met de Cake Boss, Buddy Valastro (Veltman Uitgevers)

 

©Cake Boss | www.cakeboss-bakeware.nl
©Cake Boss | www.cakeboss-bakeware.nl

3 Heilig boontje

2016 is uitgeroepen tot International Year of Pulses, het jaar van de boon. Dat is niet voor niets: bonen zit barstensvol vitamines en mineralen en zijn vezelrijk. Ze zijn bovendien een goede vleesvervanger. Extra fijn is dat je er ook nog oneindig mee kunt variëren: van hummus tot extra bite door de salade. Wil je het beste uit bonen halen? Maak dan soep (bijvoorbeeld van doperwten en munt) in een blender met soepfunctie, zodat de ingrediënten wel warm worden, maar niet worden gekookt. De Extreme Power Blender van Solis heeft bijvoorbeeld zo’n speciaal soep-programma. Door het vermogen en de messen van de blender maalt hij bovendien alles superfijn: hoe fijner de voedingsdeeltjes, hoe intenser de smaak en hoe beter het lichaam de vitamines op kan nemen. Mooi meegenomen!

 

Op de boekenplank: Herman over Bonen, Herman den Blijker (Fontaine Uitgevers)

 

©Villeroy & Boch | www.villeroy-boch.nl/shop
©Villeroy & Boch | www.villeroy-boch.nl/shop

4 Plant power

Groenten winnen terrein ten opzichte van vlees: vroeger creëerde je een maaltijd rondom een stukje kipfilet of een gehaktbal, nu spelen de groenten de hoofdrol. Hoewel we steeds plantaardiger gaan eten en minderen met vlees, zie je ook dat de extreme health-trend afneemt. We willen nog wel graag zo clean mogelijk eten, zonder pakjes en zakjes, maar een keukenkast vol gekke gezonde poeders hebben we daar niet voor nodig. Superfoods zijn binnenkort exit. Gezond eten met je gezond verstand it is! Kom maar door met die avocado, noten en bonen.

 

Op de boekenplank: Gezondigen, Kim Waninge, Rianne van Vulpen en Judith van der Rijt (Karakter Uitgevers)

 

©Gezondigen | www.gezondigen.com
©Gezondigen | www.gezondigen.com

5 Kijk niet zo… zuur

In de lijn van terug naar de basis en koken zonder pakjes en zakjes vinden we gefermenteerd eten en drinken als culinaire trend. Zuurkool, yoghurt en bier zijn een goed voorbeeld van gefermenteerde producten. Door bacteriën, schimmels en gisten hun gang te laten gaan, verandert de smaak en houdbaarheid van het oorspronkelijke product. Fijn voordeel: de probiotica zorgen voor een goede darmflora, fermenteren is in veel gevallen dus gezond voor je. Vorig jaar al verscheen het boek ‘Over rot, een handboek voor fermenteren’ en onlangs kwam ook ‘Jam & Zuur’ uit. Het wordt dus een zuur jaar… in positieve zin!

 

Op de boekenplank: Zuur, Bas Robben (verschijnt oktober 2016, Good Cook)

 

©Wesco | www.wesco-int.com
©Wesco | www.wesco-int.com

6 Spicy streetfood

Nog een populaire zoekopdracht op Google: streetfood. En dan met name de pittige gerechten uit Zuidoost-Azië (Indochine) maar ook Mexico zijn hot! Denk hierbij aan insectensnacks, salsa, guacamole en hoe kan het ook anders: bonen. Het streetfood zagen we al steeds meer terug in de vorm van food trucks op festivals, maar deze zullen steeds vaker een vaste plek in het straatbeeld krijgen. Ook in restaurants dringt deze trend door en worden gerechten op creatieve streetfood-wijze gepresenteerd.

 

Op de boekenplank: Beste streetfood ter wereld, Lonely Planet (Kosmos Uitgevers)

 

©Villeroy & Boch | www.villeroy-boch.nl/shop
©Villeroy & Boch | www.villeroy-boch.nl/shop

Door: Kim

Meer informatie over Villeroy & Boch, Cake Boss, Bredemeijer, Solis of Wesco?
Voor productuitleen, aanvraag van hoge resolutiebeelden en/of winacties kun je contact opnemen met: TALK ABOUT PR & Communicatie (
www.talkabout.nu)

 

Bron afbeelding header: foodarty.wordpress.com

share:

Reactie schrijven

Commentaren: 0