DE B IS VAN... BREDA!

Leopold Vienna

 

Breda... Waar je de Beste dj's ter wereld af en toe gewoon in het wild spot. Waar je jaarlijks kunt deelnemen aan de Klûntocht (Carnaval op schaatsen) of de Redhead Days en waar je op de vroege morgen zomaar een groep joggende militairen in uniform kunt tegenkomen in de binnenstad. Naast de populaire events op het Chasséveld (Breda Live, 538Koningsdag) en het bruisende centrum kun je ook gewoon genieten van rust en natuur in het Mastbos, het Markdal, het Cadettenkamp of in een bootje op de singels. Breda is booming. Wij durven wel te zeggen dat we een heel groot hart hebben voor deze stad. Daarom een beetje citymarketing vanuit onze kant. Dit is waarom je nú een weekend naar Breda moet boeken.

 

Tijdens de voorbereiding van dit blog kreeg ik meteen al last van keuzestress. So many places, so little time! Breda heeft een overweldigend aanbod aan kleding- en interieurwinkels, fijne koffiezaakjes, restaurants en bruine kroegen. Hoewel in de hoofdstraat een aantal grote winkelketens zijn omgevallen, komen er nog steeds heel veel nieuwe winkels en restaurants bij, zoals EllisRed Apple, De Pasta Kantine, Vermut en Eetlokaal ZIN. We zouden hier een website of boek vol over kun schrijven (hint, hint time to momo), maar moeten een beetje streng zijn... Daarom, de B van:

 

barista cafe

Start je ochtend midden op de grote markt, bij Barista Cafe. Van Pancake Breakfast met espresso tot Chocolat Mud Pie met een Vanilla Fudge Latte: ze hebben het.  

 

Grote Markt 10,  www.baristacafe.nl

 

Lunch = waar de quality coffee is ☕️😎

Een foto die is geplaatst door Yvonne (@yvonnenieuw) op

brandpunt

Hier kun je terecht voor een goede bak koffie (of thee) maar ook om te werken, ontmoeten en geïnspireerd te raken. Daarnaast is het een winkel met hele toffe, creative producten en cadeaus. We want it all.

 

Reigerstraat 16,  www.brandpuntbreda.nl 

 

#conceptstore #concept #store #shop #vintage #retro #coffee #tea #blackcoffee #latte #cappuccino #flatwhite #breda #koffie #brabant #winkel #zonnig

Een foto die is geplaatst door Conceptstore Brandpunt (@brandpunt_breda) op

bootje varen breda

Iets wat je sowieso - als toerist maar ook zeker als inwoner - een keer moet hebben gedaan.

Bootje Varen Breda heeft keuze uit veel verschillende boten en arrangementen, voor grote en kleine groepen, met drankjes, eten, activiteiten and so on. Je krijgt leuke inside details te horen over de stad, bijvoorbeeld dat de brug met wanden van gebroken glas is ontstaan doordat het oorspronkelijke ontwerp steeds werd gevandaliseerd. Tegenwoordig blijft iedereen er netjes vanaf. 

 

Haven 12,  www.bootjevarenbreda.nl

 

belcrum beach

Het stadsstrand van Breda. Het ligt een stukje van het centrum, in de upcoming wijk Belcrum. Tegenwoordig is de voorkant van het nieuwe Breda Centraal aan deze kant gevestigd. Volgens vtwonen staat Belcrum Beach zelfs op nummer 2 van de leukste stadsstranden. Kijk, die hebben we maar weer in the pocket!

 

Veilingkade 12-15, www.belcrumbeach.nl

 

Another 'fresh-beer-in-da-Sunday' - enjoy! #beer #beercommunity #mexicanbeer #beachlife #sunday #sunnybeach

Een foto die is geplaatst door Ilse (@insta_ilse) op

the burger bar

Het valt mij altijd op hoe ontzettend veel vrijgezellenfeesten er in het weekend in Breda worden gevierd. Wat ik goed begrijp, want je hebt hier gewoon alles. Voor de mannen (en vrouwen) met grote trek is er The Burger Bar. De chiquere variant van fastfoodketens, met een lekkerder menu.   

 

Reigerstraat 28,  www.theburgerbar.nl

 

De Boterhal

Alleen al vanwege het pand zou je absoluut een bezoek moeten brengen aan De Boterhal. Maar ook het concept - speciaalbiercafé, wijnbar en internationaal tapasrestaurant - is fantastisch. Hier kun je echt urenlang zitten en als je wilt een stuk of honderd bieren uitproberen. 

 

Grote Markt 19, www.deboterhal.nl

 

Tasty tasting! 🍷#happybdaymaarten #breda #winetasting #beertasting #sundays

Een foto die is geplaatst door Liza Henzen (@lizahenzen) op

booze bodega & foodbar

's Sas is een beetje een verborgen pareltje, aan de voet van de Grote Kerk. Hier vind je onder andere de Italiaanse parfumwinkel L'Erbolario, restaurant Chocolat en Booze Bodega & Foodbar. Booze heeft een mediterraanse, vintage sfeer (met Campari bar) waardoor je het gevoel hebt even op vakantie te zijn. Op de menukaart vind je onder andere pincho's, bruschetta's en pata negra, maar ook bitterballen. 

 

't Sas 13-14, www.boozebreda.nl

 

barlucca

Als fan van de Italiaanse keuken kan ik mijn hart ophalen in Breda. Van de authentieke, low budget Italiaan met roodwitte tafelkleden tot de luxere venues: ze zijn er allemaal. Sinds een jaar wonen we om de hoek bij het Van Coothplein en dat is gevaarlijk kan ik je vertellen. Dit plein heeft Bardot, Barlucca, Frezzo, Charelli, Chocolate Company, Bagels & Beans, The Tosti Club en Red Apple en er komen alleen maar fijne eetgelegenheden bij. Ga je hier naartoe en houd je van Italiaans? Reserveer dan een plekje bij Barlucca.  De pizza met truffelsalami is molto bene.

 

Van Coothplein 24, www.barlucca.nl

 

brasserie bardot (en petit bardot)

In navolging van het boek 'Atijd een Parisienne': ga gewoon naar Brasserie Bardot of hun wijnbar Petit Bardot. Eet er een roombotercroissant met jam of een croque monsieur, bestel er een goede Franse wijn bij (dat kan in Breda namelijk gewoon vanaf een uur of 11) en je gaat vanzelf Frans praten. 

 

Van Coothplein 10, www.brasseriebardot.nl

When in #breda: never not Bardot 🍷#hometownglory #bredavooruit #dinnerfortwo #party #next #parisienne #bye

Een foto die is geplaatst door Maartje ㄨ Amsterdam (@bartsboekje) op

bon appetit

En aan het einde van de dag (of gewoon midden op de dag, als het 31°C is bijvoorbeeld)? Dan vergaap je je aan de meters ijs in de vitrine van Bon Appetit. Karamel zeezout, stroopwafel, Kinderbueno, Snickers, pistache, Smurf: het is er allemaal. Bon Appetit!

 

Vlaszak 2 A3, @ijssalonbonappetitbreda 

 

Ice ice baby... #ijsje #ijssalon #breda #meisjesmetijsjes

Een foto die is geplaatst door Shenyce Bosch (@shenycebosch) op

En natuurlijk ook de B van: de Beyerd, de Bommel, de  Bruine Pij, Begijnhof, Bregje, Binnen, Blini,  Bagels & Beans, Boerke, Biogondisch, Bruxelles, Il Bandito...  Uiteraard zijn er ook heel veel leuke nieuwe eettentjes zonder B... Op Smakelijk Breda blijf je op de hoogte.

 

Onze favoriete straten om te shoppen zijn o.a. de Veemarktstraat (Puick, Sissy-Boy, Inspire, Dille & Kamille, In Kannen en Kruiken, YAYA, Penn&Ink, De Pasta Kantine), Sint Annastraat (WEST, Biogondisch, Yirga), Sint Janstraat (JanenAlleman, Noos31) en de Wilheminastraat/Ginnekenweg (LILA, Vermut, V&V Bloemisten, Zjoe Zjoe, Pastis, Il Bandito, Palma, Koningstraat 5, Eetlokaal ZIN, Loof, Wijnkoperij De Loods, Kleijne and so on...). Maar ook aan het begin van de Boschstraat zitten een aantal leuke koffiezaken en winkels.

 

Kijk voor alle informatie over Breda op: Breda.nl, vvvbreda.nl of download de Breda City App. (of stuur een mailtje, voor een dinerbon van Barlucca of Bardot geven we graag een  rondleiding).

 

Missen we nog belangrijke hotspots? Laat het ons vooral weten in de comments hieronder, wij gaan maar al te graag op ontdekking door Breda!

 

Door: Kim Waninge

share:

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Natasja (donderdag, 25 augustus 2016 12:08)

  De B van Bastiaansen in Bavel (buurdorp) ... mogen we niet vergeten.... shop till you drop! www.bastiaansenmodestad.nl

 • #2

  Eva Boon (donderdag, 25 augustus 2016 13:36)

  En vergeet Pastis niet. Want als je op de B van Bezoek moet vind je daar de leukste en lekkerste cadeautjes voor een ander. Of voor jezelf. Als herinnering aan Breda.
  Daarnaast vind je ook nog Palma. Mooie hebbedingen, sieraden en kleding.
  En mis Misses niet. Voor moooooie fashion.