LET'S DO SOME TRENDTALK

 

2016: het jaar van de aap! En het jaar waarin natuurlijk weer talloze vakbeurzen plaatsvonden én -vinden. Een aantal hiervan willen we eigenlijk niet missen zoals de Ambiente in Frankfurt, Maison & Objet in Parijs en vorige week was Milaan dé designhotspot met de zeer invloedrijke meubelbeurs: de Salone del Mobile. 

 

Niet alleen het beursgebouw (de Fiera Milano, net buiten de stad) maar ook de stad zelf waant zich tijdens ‘Design Week’ in een ware designersroes. De stad is het bruisende middelpunt van jong én gevestigd designtalent. Op verschillende locaties vinden tentoonstellingen rondom interieurontwerp en meubilair plaats. Overal is wat te zien en het is ontzettend druk op straat, in hotels en restaurants. In Milaan spreken ze ook wel van het ‘Salone effect’. Afgelopen zondag was het alweer de ultimo giorno (laatste dag) van Salone del Mobile. Ook TALK ABOUT stapte weer in het vliegtuig. Net terug uit Milaan blikken we nog eens terug op 'Design Week'. En zetten ook de ‘main trends’ uit Frankfurt en Parijs op een rij: 

 

Masterly – The Dutch in Milano

Voor het eerst in de geschiedenis van de Salone del Mobile vond dit jaar een 100% Nederlands event plaats: Masterly, the Dutch in Milano. Het werk van door-de-wol-geverfd én upcoming talent werd samengebracht in één expositie-paviljoen, exclusief voor Dutch designers, in het beeldschone -en onlangs volledig gerenoveerde- Palazzo Francesco Turati. Hoewel Nederlandse ontwerpers doorgaans al goed vertegenwoordigd zijn tijdens het jaarlijkse interieurevenement, was er nog niet eerder een échte centrale ‘Dutch spot’. De reacties op Masterly waren veelbelovend en de Italiaanse krant Corriere della Serra bestempelde de tentoonstelling als een niet te missen stop afgelopen week. Een welverdiende kroon op het werk van de ruim 150 Nederlandse designers en Uniquole, de organisatie achter het event.  

 

Op Masterly werden collecties van o.a. Edward van Vliet, Studio Roderick Vos, Rachel Dubbe en Amazona krijtverf getoond.  Ook diverse startende designers kregen een plekje. Zo bewonderden we de gloednieuwe designlampen van Kocowisch. Impressive!

 

Vlnr: Fotografie door Rachel Dubbe | Royal Delft, foto: Frieda Mellema | Amazona krijtverf, foto: Stylink | "Cubu" door van Kocowisch, foto: Joe Hammond | Bron: creatingworlds.edwardvanvliet.com

Rijksmuseum voor thuis

In Zona Tortona - een hi end designersbuurt buiten de beurs met heel veel Nederlands trots - inspireerden ontwerpers als Piet Boon, Linteloo en Moooi met hun nieuwe collectie(s) en ideeën. Marcel Wanders was prominent aanwezig en presenteerde tijdens designweek (binnen de expositie van Moooi) een 'stukje Rijksmuseum voor thuis' in de vorm van zijn boek ‘Masters of the Golden Age’, een eerbetoon aan de iconische schilderijen uit het Rijksmuseum. In een naastgelegen pand vond ook de ‘kick off’ van de kindercollectie van Wanders plaats, in samenwerking met Cybex. De kinderstoelen, wippers en kleine opbergmeubelen vormen een bijzonder verfrissende toevoeging aan het bestaande assortiment.

 

Moooi exposeerde voor de 17e keer op de Salone. Met een expositieruimte van 1700 m2 was er meer dan genoeg te zien, tegen een inspirerend decor met levensgrote foto’s van Rebecca Bathory’s. Het paradoxale thema dit jaar: Rebellious Harmony. Moooi wil met de nieuwe collectie een brug slaan tussen tegengestelde thema's en functies als creativiteit en business, chaos en orde. Mét succes. We zagen levendige kleuren en drukke prints, fijne materialen, ronde en comfortabele vormen, prachtige designverlichting en een zweem van de fifties. Theatraal en spectaculair.  Moooi!

 

Vlnr: Foto’s: moooi.com | Kids collection, Marcel Wanders en Cybex

Designicoon Rosanna Orlandi

Een belangrijk en behoorlijk extravagant persoon in designland is Rosanna Orlandi. Orlandi stelt in haar expositieruimte Spazio Orlandi haar favoriete ontwerpers tentoon en heeft een niet te missen zwak voor Dutch Design. Onder andere Maarten Baas kreeg een plekje in de Spazio met zijn bekende Clay stoel. Ook spraken we met Piet Hein Eek, die een nieuw kleurenpalet voor zijn designlampen presenteerde. Spazio Orlandi is wat ons betreft een verplichte stop tijdens de Salone. Wát een inspirerende plek.

 

Foto: ladoublej.com

Boring!

In de belangrijke en creatieve Milanese wijk Brera barstte het van de presentaties van grote merken. Wát een feestje om in zo’n energieke omgeving rond te struinen. Ook een must see is Ventura Lambrate: een jong design district op (deels) Nederlands initiatief. Hier bezochten we onder meer de expositie van Lensvelt: met The Boring Collection, een nieuwe kantoormeubellijn, wonnen zij de Milaan Design Award 2016. En terecht, vinden wij. Boring Collection werd bedacht en ontwikkeld uit onvrede over het uiterlijk van betaalbaar kantoormeubilair. Het unanieme doel van de ingetogen en zachtgrijze meubels: de blik van de toeschouwer naar het andere trekken. Naar dat wat wél aandacht verdient. Because it's not about furniture.

 

Foto’s: Sanne van der Beek

Trends 2016

We zeiden het al eerder: in 2016 staat de aap centraal. Laat 'Het Jaar van de Aap' nou ook net het jaar zijn waarin Leonardo Da Vinci geboren is. Da Vinci heeft veel betekend voor Milaan. “He was a genius”, aldus onze taxichauffeur tijdens een toeristisch rondje per Fiat 500 door het centrum.  De aap komt dan ook in verschillende interieurobjecten terug. Zo zien we lampen, beelden of prints van het dier terugkomen in verschillende materialen. Ook Spazio Orlandi stond er vol mee: 

 

Heerlijk, trends spotten. Maar welke thema's en materialen gaan nu écht een rol van betekenis spelen dit jaar? En hoe pas je dit toe in je interieur? We zetten de 4 'main trends' voor 2016 op een rij:

 

1. Artisanal gardening

Leidend binnen deze trend zijn de nazomertinten, kleuren en kleurencombi's die je blij maken terwijl je langzaam afscheid neemt van een heerlijk zomerseizoen. Lang leve de Indian Summer! De nazomertinten mag je dit jaar grenzeloos doorvoeren in je interieur. De warme tinten uit de natuur mogen naar binnen worden gehaald en dit zorgt voor een relaxte ‘folk flair en hippie’ sfeer.  

 

Zorg dat je de trend goed doorvoert en combineer natuurlijke materialen zoals klei en keramiek, hout, bamboe, linnen, wol, denim, fluweel en suède met elkaar voor een ultiem effect. We zien dat traditionele ambachten speels worden gecombineerd met de nieuwste technologieën. Je vindt het terug in  moderne materialen (als kunststof), die zijn gevlochten, geborduurd, gesneden of gegraveerd. Een leuk voorbeeld is de nieuwe Knit by Curver collectie, binnen deze lijn smelten de populaire gebreide look en de praktische voordelen van kunststof samen.

 

Bij de Artisanal Gardening trend hoort ook het mixen en matchen van krachtige bloemmotieven in allerlei kleuren: weelderige veldboeketten in grote glazen vazen, drukke bloemenprints op textiel of ingelijste stillevens. Hoe bonter het geheel, hoe beter. Daar word je toch vrolijk van? 

 

Beeld: Galaxus

2. Futuristic couture

Bij deze trend wordt een combinatie gemaakt van technische ontwikkelingen zoals 3D-printing en het nostalgische en traditionele ambacht. Deze bijzondere combi zorgt voor een heel onverwachte esthetische sfeer in het interieur. We zien veel glinsterende, glimmende, futuristische en hypermoderne materialen terug, vervaardigd dankzij innovatieve technologieën bij bijvoorbeeld de kunststofverwerking. Kleurnuances, kristal-effecten en een duidelijke passie voor 'couture glamour' zijn vakkundig naast elkaar geplaatst in deze trend. Het geeft een verrassend en lekker fris effect, met een luxueuze touch.

 

Beeld: Galaxus

3. Functional simplicity

Minimalisme: dát is waar het in deze trend om draait.  We zien veel geometrische basisvormen, vervaardigd uit duurzame materialen, puur ontworpen om een praktisch doel te dienen. Geen onnodige 'opsmuk' dus. Functioneel design ten top! Veelgebruikte materialen binnen deze trend: glas en roestvrij staal, rubber, marmer en beton. De producten geven een rustige, stoere en moderne touch aan je interieur. Het minimalisme in het design maakt de trend unisex en daarmee breed inzetbaar. Functional simplicity matcht perfect met de industriële interieurtrend. 

 

Een mooi staaltje functioneel design zien we onder andere terug bij merken als Boska en Solis. Functioneel kan verrassend mooi zijn! Ook lifestylemerk Villeroy & Boch laat zich voorstaan op minimalistisch design. De nieuwe 'Passion' lijn (tafelcultuur) werd speciaal ontworpen voor 's werelds meest populaire gerechten. De vormgeving is strak en helderwit, met kleine functionele 'slimmigheidjes' die ervoor zorgen dat je van je favoriete maaltijd kunt genieten zoals het bedoeld is. De nieuwste badkamercollecties van het merk hebben een uiterst precieze en verfijnde vormgeving, met dunne wanddiktes en scherpe randen. Het creëert een gevoel van lichtheid.

Beeld: Villeroy & Boch

4. Composing freedom

Terugkomend in deze trend zijn de gewaagde materialen en kleuren. Je ziet ontwerpen en sporen van creatieve streetstyles over de gehele wereld en een zweem van de jaren 80. 'Freedom' is een belangrijk thema in deze trend. Het is een kleurrijke chaos, waarin alles mag en kan. We zien een grote vrijheid in het combineren van diverse materialen, een overvloed aan textiel, gecombineerd met felgekleurde ‘plastics’, namaakbont en glimmend metaal. Dierenprints zoals leopard en reptielen-reliëf passen hier helemaal bij. De combinatie van dit alles zorgt voor een lekker levendig contrast.  Het nieuwe kleurenpalet voor de Bella Ronde theepotten van Bredemeijer sluit perfect aan bij de veelgeziene kleuren binnen de Composing Freedom trend.

 

Beeld: Galaxus

Mix and match op jouw manier

Natuurlijk hoef je de trends niet klakkeloos op te volgen. Het is juist leuk om er je eigen draai aan te geven. Be creative! Bij welke trend voel jij jezelf het meeste thuis? Of combineer jij juist verschillende stijlen? Wij zijn natuurlijk erg benieuwd, dus laat het ons weten!  

 

Enne, ben jij ook zo’n liefhebber van interieurdesign? Ga dan volgend jaar april zeker naar Milaan om het ‘Salone-effect’ zelf te ervaren. Heerlijk inspirerend, en met de Italiaanse gastronomie zit het ook wel goed ;-) 

 

Cin cin!  

Benieuwd wat deze trendvoorspelling in de praktijk gaat doen? Houd onze blog in de gaten!

Door: Annelieke & Aniek

 

share:

Follow

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Hans Lensvelt (woensdag, 20 april 2016 23:02)

  Heel goed.
  Mooi presenteerde echter niet voor de vierde keer.
  Maar voor de zeventiende keer.
  En ik kan het weten.
  Hans Lensvelt.

 • #2

  Annelieke (donderdag, 21 april 2016 08:47)

  Stom typefoutje! Dank voor de oplettendheid, hebben het direct aangepast.