LET'S TRAVEL! MAGISCH MAROKKO

 

Het is januari; de feestdagen zijn achter de rug en wat doen we dan massaal? Juist! Nadenken over een vakantiebestemming. Ook mijn favoriete tijdsbesteding! Wordt het dit jaar een verre reis of een campingvakantie, actief of lekker lui op het strand? Voor wie het echt niet weet, is er 13 t/m 17 januari de Vakantiebeurs in Utrecht. Of misschien kan ik je inspireren? Ik maakte vorig jaar met mijn lief en kroost (6,9 en 12) een rondreis door Marokko. We sliepen in kasbah’s en onder de sterrenhemel in de Sahara, we genoten van verse vis in prachtige vissersdorpjes en dwaalden rond op lokale markten. Een echte aanrader!

 

Het leuke aan Marokko vind ik dat je echt een afwisselende reis hebt: van het hooggebergte naar het strand en van de drukke souks naar de rust van de woestijn. In Marokko kun je heel gemakkelijk zelf met een auto rondrijden. De wegen zijn (relatief) goed. De afstanden zijn soms pittig, maar met de i-pad en Nintendo op de achterbank prima te doen. Wil jij ook met je kinderen een rondreis maken in Marokko? Ik heb een aantal aanraders op een rijtje gezet! 

 

inkopen op de lokale markt

Veel leuker dan naar de supermarkt. Ga naar een lokale markt om je boodschappen te doen! Geef de kinderen een lijstje en wat geld en laat ze hun eigen avondmaal kopen. Vlees of vis kun je beter zelf even regelen, die koop je namelijk nogal vers op de markt en dat is soms wel een beetje confronterend. 

 

© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch

Fatima kookt geweldig

Een kookworkshop bij locals is een echte aanrader! Wij gingen koken met Fatima. Na de hectiek van de stad Marrakesh was het een meer dan aangename verrassing om in de tuin van Fatima aan te komen. Een oase van rust. Op deze heerlijke plek met olijf- en citrusbomen leerde zij ons met veel enthousiasme de fijne kneepjes van de Marokkaanse keuken. Kip, pepertjes, knoflook, tomaat, koriander, ui, en natuurlijk heel veel kruiden waaronder Ras-el-hanout alles ging in de tajine, die we vervolgens zelf moesten aanblazen. We hadden een heerlijke middag bij Fatima, haar dochtertje en de dames die haar hielpen. En het eten? Nergens zo’n lekker tajine gerecht gegeten!  

 

© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch

kamelentocht

Tuurlijk ik moet toegeven, het is een toeristische trekpleister, maar zooo leuk! En niet alleen voor de kids. Wij sloften op de rug van een kameel dwars door de Sahara!  Met een echte bedoeienensjaal op ons hoofd hobbelden we vanuit Zagora met nog een ander gezin achter elkaar aan richting het tentenkamp. Ieder op een eigen kameel (muv jongste zoon, die mocht bij papa). Heerlijk rustig, alleen maar zand om ons heen. ’s Avonds zongen we berberliedjes met de kamelenjongens rondom het kampvuur en  speelden de kinderen onder het schijnsel van de volle maan op de zandduinen. Almost paradise….

 

© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch

zoek in de souk!

Links, rechts, nog eens rechts, dan weer links. Eindeloos speelden wij met de kinderen het spelletje ‘Zoek in de Souk’. In de wirwar van straatjes mocht telkens iemand anders de richting bepalen en zo dwaalden wij uren door de souks. In Marrakesh, Taroudant en Essaouira zijn mooie souks waar je geniet van de heerlijke geuren en kleuren en afdingt voor een paar leren slofjes of een typisch Marokkaans dienblad met theeglaasjes.

 

© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch

wandelen in een bergdorp

Met een lokale gids gingen wij zigzaggend door een smalle bergkloof, langs kabbelende beekjes, klommen we over een hoge rotsen zo de groene vallei in het dal in. We zagen grotwoningen en hadden het geluk dat wij een berberfamilie tegen kwamen op hun doortocht van de Midden-Atlas naar Hoge-Atlas. Een  wandeling met een gids is een echt avontuur en als je het treft is het ook erg leerzaam voor de kinderen. 

 

© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch

vissersdorp

Op het einde van onze reis waaiden wij uit aan zee in het authentieke vissersdorpje: Essaouira. Heel anders dan de toeristische kustlijn in Agadir. Met onze slippertjes in de hand wandelden we naar de haven. We knepen onze neuzen dicht en genoten van de bedrijvigheid toen de houten boten binnen kwamen met verse vis. Dezelfde vis die een visser ’s avonds voor ons op de BBQ legde.  We struinden door mooie steegjes met witte huisjes en blauwe luikjes. Essouira is al eeuwenlang een smeltkroes van volken, culturen en religies en dat  merk je nog steeds aan de gastvrijheid. Een bezoek aan dit heerlijke kleurrijke vissersdorp mag niet ontbreken tijdens je rondreis in Marokko.

 

© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch

genieten van luxe

De drukte, het stof en het lawaai van Marrakesh beu? Wij trakteerden onszelf op een geweldig luxe ervaring in La Mamounia, het meest luxe hotel van Marrakesh. Dit hotel ligt net buiten de Medina aan de Avenue Bab Jdid vlakbij de Koutoubia Moskee en tuin. Het voormalige paleis wat sultan Sidi Mohammed Ben Abdellah aan een van zijn zoons schonk, is prachtig gerestaureerd en omgetoverd tot een schitterend hotel. Ons budget liet een verblijf in het hotel met 3 kinderen niet toe, maar we hebben er wel genoten van een heerlijke lunch en ons zo toch even prinsessen uit 1001 nacht gevoeld. 

 

© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch

zoet tussendoortje

Het is de nationale drank van Marokko: muntthee! En hoewel ik op de meeste vakanties het liefst geniet van een heerlijke witte wijn, dronk ik op deze reis liters mierzoete muntthee of atay deeyal naanaa in het Arabisch. (Nanaa betekent ‘gift van Allah’). Het drinken van thee is een sociale bezigheid in Marokko en het weigeren ervan wordt gezien als een belediging. Onze kinderen vonden het een echte belevenis als een ober op sierlijke wijze de thee van een flinke hoogte in kits theepotje schonk. Deze vakantie dus geen ranja: elke dag nipten wij dus wel ergens op een terrasje aan een minuscule glaasje thee.

 

© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch

terug in de tijd

Vanuit Marrakesh reden wij in ongeveer 6 uur naar het Atlasgebergte. We passeerden kleine dorpjes met lemen huizen en volgeladen ezelkarren. Via erg hoge en een bochtige bergwegen kwamen we aan in Ait-Ben-Haddou; één van de grootste kasbah’s in Marokko welke als decor heeft gediend voor onder ander Games of Thrones, Lawrence of Arabia, Dunya en Desie en de Gladiator. Om bij de Berber kasbah te komen sprongen we via zandzakken over de rivier. Het voelde alsof we zelf ontdekkingsreizigers waren in deze middeleeuwse stad van klei. 

 

© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
© Natasja Gregorowitsch
Inhoud van Google Maps wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op Cookie-instellingen (Functioneel) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Google Maps en de inhoud te bekijken. Meer hierover lees je in de Privacyverklaring van Google Maps.

Door: Natasja

 

 Ook zo'n leuke reis boeken? Natasja boekte hem via Marokko Kids van Riksja Travel.

share:

Follow

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    karlien (woensdag, 27 januari 2016 23:23)

    Wat een mooie reis en fantastisch om de foto's te zien!