10 DINGEN DIE JE NIET WIST OVER THEE

lichtsnoer

 

Onlangs organiseerde het luxe theepottenmerk Bredemeijer voor een aantal bekende foodbloggers een bloggersevent bij Eat Your Heart Out in Amsterdam. Een event dat helemaal in het teken stond van tea & foodpairing. Tijdens deze middag vertelde theesommelier en foodstylist Mariëlla Erkens alle ins en outs over thee. Want hoe zet je nu eigenlijk hét perfecte kopje thee? En hoe match je thee met heerlijke hapjes? Kabaalmakers was erbij en wij delen hier graag een aantal handige theetips.


Teariffic tasty teafacts

 • Voor thee kun je het beste gefilterd water zoals Spa-water gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de thee beter smaakt en minder aanslag achterlaat. 
 • Voor een goede kop thee gebruik je ‘vers’ water. Dus niet het water dat al een dag in de waterkoker zit. In dit water zit namelijk te weinig zuurstof waardoor thee minder lekker is. 
 • Gebruik je losse thee of theezakjes? Bewaar ze dan niet in een theedoos of los in het zakje: de heerlijke theearoma’s vervagen. Het beste is om thee in gesloten bussen of blikjes te bewaren. 
 • Laat de filter of het theezakje gewoon een paar minuten in het water zitten en ga niet ‘hengelen’. Zo komen bittere smaken juist vrij.
 • Gebruik bij voorkeur theezeef in plaats van een thee-ei. In een thee-ei heeft thee te weinig ruimte om te bewegen.
 • Wist je dat je voor groene thee nooit kokend water mag gebruiken? Het beste is om het water af te laten koelen tot 75 of 85 graden (afhankelijk van de soort thee). Zo wordt de groene thee niet bitter. 
 • In het algemeen geldt: hoe hoger de temperatuur hoe bitterder de smaak van de thee. 
 • Witte thee is perfect om je mond mee ‘schoon te maken’. Tandenborstel vergeten? Neem dan een lekkere kop witte thee voor een fris gevoel.
 • Thee mag je gewoon meetellen bij je dagelijkse vochtinname. 
 • Door een mooie dubbelwandige theepot zoals de Bella Ronde van Bredemeijer te gebruiken, blijft de thee wel drie kwartier tot een uur lang warm en op smaak. Liever een mooie eyecatcher op de salontafel? Kies dan voor de Cosy Manto. Dankzij het RVS mantel met viltlaag over de keramieken theepot blijft thee extra lang warm en op smaak. Heerlijk als je een avondje op de bank met een dekentje in het vooruitzicht hebt.

Tea-matching and tasting

Thee, kan net zoals wijn, de smaak van het eten versterken, in balans brengen of veranderen. Theesommelier Mariëlla Erkens heeft een aantal heerlijke tea met food combinaties waarbij dit effect goed zichtbaar is: 

 • Groene thee, zoals Jangwon thee uit Korea, smaakt bijvoorbeeld heel lekker bij een andijviestamppot met citroen, citroenrasp, geroosterde amandelen en basilicum. De smaken complimenteren elkaar enorm.
 • Witte thee zoals Pu Erh uit China die licht van smaak is, is heerlijk om te combineren bij een speltcracker gevuld met paddenstoelenspread en een klein tomaatje. Door de thee krijgt de paddenstoelenspread veel meer smaak. 
 • Zwarte thee zoals Mokalbari Zomerpluk uit Noord-Oost India past heel goed bij chocolade. De thee is van zichzelf bitter, maar in combinatie met bijvoorbeeld pure chocolade verdwijnt de bittere smaak en wordt het zelfs een beetje zoet. 

Bredemeijer, theepot, thee
©Esmée Lifestyle | www.esmeelifestyle.nl
Bredemeijer, theepot, thee
©All Lovely Things | www.alllovelythings.nl
Bredemeijer, theepot, thee
©Esmée Lifestyle | www.esmeelifestyle.nl
Bredemeijer, theepot, thee
©LoisLorinde | www.loislorinde.nl
Bredemeijer, theepot, thee
©Esmée Lifestyle | www.esmeelifestyle.nl
Bredemeijer, theepot, thee
©LoisLorinde | www.loislorinde.nl
Bredemeijer, theepot, thee
©LoisLorinde | www.loislorinde.nl
Bredemeijer, theepot, thee
©LoisLorinde | www.loislorinde.nl

Door: Brett

share:

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Felix Sampson (donderdag, 02 februari 2017 17:43)


  When someone writes an paragraph he/she keeps the thought of a user in his/her mind that how a user can be aware of it. Thus that's why this piece of writing is outstdanding. Thanks!

 • #2

  Alisia Priolo (vrijdag, 03 februari 2017 12:23)


  I know this website offers quality based articles or reviews and extra data, is there any other web page which gives these kinds of information in quality?

 • #3

  Annabell Friley (zondag, 05 februari 2017 11:13)


  Hi! I know this is kinda off topic however , I'd figured I'd ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My blog goes over a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you're interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!