VIJFTIG TINTEN GROEN

 

Zoals sommigen de uitslagen van het WK op voorhand voorspellen, zijn er ook Color Marketing-bureaus die dit doen voor kleuren. Om precies te zijn, voorspellen zij nu al de kleuren van herfst/winter 2015-2016. Een beetje belangrijker dan de juiste uitslag van voetbalwedstrijden als je het ons vraagt, want het gaat wel om de invloeden op mode en interieur voor de komende twee jaar. Dat voorspellen is overigens geen glazenbolwerk, maar wordt gedaan aan de hand van uitgebreid onderzoek en het analyseren van de ontwikkelingen van huidige trends. 

 

Waarom is het belangrijk om te weten welke kleurentrends er op komst zijn? Is dat niet een kwestie van ‘dat zien we dan wel?’ Zeker niet. 


Maar liefst 85% van alle producten wordt uiteindelijk gekozen op basis van kleur.  


Je kunt dus een ontzettend mooie theepot (Bredemeijer), lamp (Jacco Maris) of blender (SOLIS) ontwikkelen; maar als hij neon roze is, zal slechts een selecte groep mensen hem kopen. En zeker in het seizoen herfst/winter 2015-2016, want de ‘kleurrevolutie’ neon is dan – als we de kleurexperts mogen geloven - helemaal uit. 


Kleurevoluties en -revoluties

Bij kleurentrends wordt er onderscheid gemaakt tussen kleurevoluties en kleurrevoluties. Een uit het niets opkomende trend, zoals de neon ‘hype’, wordt een kleurrevolutie genoemd. Deze trends duren relatief kort en kunnen abrupt weer verdwijnen. De pasteltrend en goud/koper trend zijn voorbeelden van kleurevoluties. Deze trends komen op en kunnen jaren duren, waarbij de trend steeds een klein beetje wordt aangepast naar de tijdsgeest van dat moment. 


Voorspellen

Wat wij ons vooral afvroegen: hoe voorspel je in hemelsnaam de kleurentrends van over twee jaar? Hier blijkt een hele kleurenstudie achter te zitten. Er wordt onderzoek gedaan door middel van interviews en het nauwlettend observeren van opkomende trends op dit moment. Verder wordt er op beurzen en in musea veel inspiratie opgedaan. 


Kleurenexperts vanuit de hele wereld komen vervolgens samen en leggen hun bevindingen op tafel om samen tot eindconclusies te komen. Ze beginnen dan met een hele reeks kleuren en door te trechteren, blijven er steeds minder kleuren over. Zo worden er basiskleuren vastgesteld. Daarna gaan de kleurenexperts ieder voor zich aan de slag met het uitwerken hiervan. Per branche worden er kleurcombinaties met basiskleuren gemaakt. Binnen elke kleurtrend zijn er verschillende kleurenpaletten: van een soft, veilig palet (hier haal je de meeste verkoop uit) tot uitgesproken, opvallende kleurencombinaties. Bij een trend gaat het overigens niet alleen om de kleuren. Het gaat met name om het verhaal waar de kleuren uit voort komen; de storytelling. 


Trendkleuren winter 2015/2016

Onlangs waren we bij een kleurseminar en zagen we wat de trendkleuren (en verhalen) worden in het winterseizoen 2015/2016. Zo is er een trend op komst waarbij veel unieke, kleurrijke, vreemde hebbedingen worden verzameld zoals koraal en opgezette dieren. Dit komt voort uit de overdosis social media en de stroom van digitale beelden. Iedereen deelt alles, waardoor niets meer uniek is. Originaliteit is zeldzaam en vooral de creatievelingen gaan op zoek naar iets wat boeiender is, objecten met een verhaal. Binnen deze ‘rariteitenkabinet’ trend gaan we vooral veel kitsch zien, maar ook cartoons, iconen zoals Minnie Mouse, vlinders en insecten, de Japanse Bentobox en surrealisme. Hoe gekker en origineler, hoe beter.   


Wat verder vooral opvalt aan de kleurenpaletten en materialen voor over twee jaar: eigenlijk kan er vrij veel. De pastelkleuren blijven, met goud en koper blijf je goed zitten en hoewel we nu veel ‘vergeling’ zien, zal dit langzaamaan gaan veranderen in alle tinten groen. In plaats van gele en beige tinten komt er een ‘greenish’ waas de kop opsteken. Dus wij zitten de komende jaren nog goed met onze huisstijl en kantoorinrichting ;).


Folklore schijnt helemaal hip te worden (denk in de kleuren en patronen van baboesjka’s) en er is een zeer comfortabele cosy/cocooning trend op komst. Ultra soft luidt daarbij het credo en zachte stoffen als wol, vilt en flanel zullen worden bijgestaan door warme roze-, paars- en okertinten. Verder zet de bohemian trend met veertjes, bont en vlechten door. Dus boek een vliegticket naar Ibiza, doe er flink inkopen en je zit helemaal goed voor herfst/winter 2015-2016!


Of deze trends ook daadwerkelijk uitkomen? Tja, dat weten we natuurlijk pas over twee jaar...


Bron: www.dailydreamdecor.com
Bron: www.dailydreamdecor.com

Door: Kim

share:

Reactie schrijven

Commentaren: 0